Βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει...

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ. 6-10-2015


«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε & Τ.Ε ΕΥΔΑΠ»
 
 

6. 10. 2015

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια για να συνθέσει συνδικαλιστικές απόψεις και διεκδικητικά πλαίσια μακριά από κομματικές γραμμές προς όφελος των εργαζομένων και της ΕΥΔΑΠ. Λειτούργησε, λειτουργεί και θα λειτουργεί κάνοντας αυτοκριτική πάντα στηριζόμενη στο πλαίσιο αρχών που σας έχουμε κοινοποιήσει κατά την προεκλογική περίοδο και αναλύσαμε στην ΓΣ. Πρωτοστάτησε και θα πρωτοστατεί σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου, τους εργαζόμενους και την ΕΥΔΑΠ διανύοντας ήδη την τρίτη της θητεία με παρουσία στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Την πρώτη φορά μας τιμήσατε δίνοντάς μας το Προεδρείο και την δεύτερη, από την θέση της αντιπολίτευσης.

Εδώ και πολλά χρόνια όλοι συζητάμε για ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, αρκετοί για ενιαίο ψηφοδέλτιο εντός του Συλλόγου και πολλοί για συνένωση των δύο μεγάλων επιστημονικών Συλλόγων. Μη ξεχνάμε και όσους επιζητούν έναν μεγάλο Σύλλογο κάτω από τον οποίο θα ενσωματωθούν όλοι οι υπάρχοντες Σύλλογοι.

Φαίνεται από το αποτέλεσμα ότι καμία αλλαγή από την υπάρχουσα κατάσταση δεν θα περάσει χωρίς μεγάλες αντιδράσεις. Η αλήθεια είναι ότι η θεσιθηρία και οι κομματικές παρέες που χρόνια τώρα «διευκολύνουν» συναδέλφους στα αιτήματά τους, έχουν επιβάλλει ένα καθεστώς ομηρείας σε πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να αντιδρούν λυσσαλέα σε οποιαδήποτε, έστω και μικρής κλίμακας αλλαγή, φοβούμενοι τα χειρότερα.  Οι νέες προσλήψεις ενδεχόμενα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πηγή ανανέωσης στην ΕΥΔΑΠ σε πολλά, μεταξύ των οποίων και στην αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου λειτουργίας και μέσα στον συνδικαλιστικό χώρο.

  Συνάδελφοι η παράταξή μας δεν ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ώστε να επικαλεστεί την οποιαδήποτε στήριξη στις επιθέσεις που θα δεχτεί. Τα στελέχη μας όμως διαθέτουν εμπειρία, γνώση και είναι δοκιμασμένα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αυτά είναι τα δικά μας όπλα, να πείθουμε με στοιχεία και να δίνουμε το παράδειγμα στους άλλους συναδέλφους βάζοντας μπροστά το έργο μας.

Συνάδελφοι του Δ.Σ. της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (ΔΑΚΕ), έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

Η πραγματικότητα όμως έδειξε ότι ο κόσμος των Μηχανικών Π.Ε.&Τ.Ε. δεν σας έδωσε το τιμόνι του Συλλόγου και σας αφαίρεσε τη μαγική πέμπτη έδρα, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους, ώστε να ξεκινήσει στη πράξη μια πρώτη προσπάθεια συνεννόησης μέσα στον Σύλλογο και πρώτα μεταξύ των μελών του νέου Δ.Σ. Δυστυχώς η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ (ΔΑΚΕ), πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης του Συλλόγου,  αγνοώντας το ενωτικό πνεύμα, το οποίο ευαγγελίζεται, καθώς και το συνδικαλιστικό δημοκρατικό δικαίωμα των συνεργασιών, βγήκε διασπαστικά με την από 4-10-2015 ανακοίνωση της.

Την ανακοίνωση αυτή την αφήνουμε στην κρίση σας. Οφείλουμε όμως να ενημερώσουμε  τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπησή τους στο σύλλογο, γιατί δεν ψηφίσαμε ΔΑΚΕ και δώσαμε την ψήφο μας σε ένα πράγματι νεοσύστατο σχήμα.

Θυμίζουμε λοιπόν σε όλες και όλους ανατρέχοντας στο παρελθόν ότι,

  • Η ΔΑΚΕ κάθε φορά που είχε την πλειοψηφία ξεχνούσε την αναλογική συμμετοχή των παρατάξεων αλλά και όταν δεν την είχε δημιουργούσε προσχώματα και κατά πάγια τακτική της αποχωρούσε από τις διαδικασίες (γεγονότα καταγεγραμμένα και μη αμφισβητήσιμα). Πρόσφατο παράδειγμα η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ όπου ευαγγελιζόταν την ενότητα αλλά τελικά την ξέχασε…..
  • Την προηγούμενη τριετία το προεδρείο του Δ.Σ προερχόμενο από τη ΔΑΚΕ  ήταν αυτό που στιγματίστηκε από το πρωτοφανές περιστατικό της διάσπασης της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του Συλλόγου και αφορούσε στην επιστροφή των χρημάτων που  είχαμε κερδίσει από τελεσίδικες – αμετάκλητες δίκες, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους (καρέκλες).  
  • Μέλος της  ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ (ΔΑΚΕ) ήταν μέλος του ΔΣ όταν ήδη ήταν αποσπασμένος σε Πολιτικό Κόμμα.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλάει η ΔΑΚΕ για συναλλαγές με αυτά τα στοιχεία στο ενεργητικό της. Ίσως βέβαια εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια..

Όταν εξυπηρετούντο τα δικά μας «παιδιά» στις θέσεις του οργανογράμματος ήταν όλα καλά, ενώ αν ήταν απλά άλλα «παιδιά» και έρχονταν οι καταγγελίες στο Σύλλογο, τότε ο Σύλλογος δεν συνδιοικούσε! Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να έχει καταργηθεί κάθε έννοια της επετηρίδας και να καταπατάται ο ΚΠ και έτσι να δημιουργούνται γραφεία ψυγεία.

Είναι εντυπωσιακό επίσης που περισσότεροι από 17.000 επισκέπτες του ιστολογίου μας δεν ανανέωσαν το ενδιαφέρον τους στα θέματά μας τα τελευταία χρόνια. Δεν το έκαναν γιατί όταν ανοίγεις ένα κανάλι επικοινωνίας πρέπει να το διατηρείς ανοικτό και αυτό δεν έγινε.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα, όμως το θέμα δεν είναι η ΔΑΚΕ, το ΘΕΜΑ είναι τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν εργαζόμενοι (ΣΣΕ, προσλήψεις, ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ, τεχνογνωσία, σχέση Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ, Ε.Γ.Υ. επιχειρησιακός και επενδυτικός  σχεδιασμός κ.α.)

Όσοι μας εμπιστευτήκατε, τόσο από την ΔΑΚΕ όσο και από την ΠΑΣΚΕ, ΣΕΚΕΣ και άλλοι, έχετε πειστεί ότι μόνο με σκληρή δουλειά και ανιδιοτέλεια θα μπορέσουμε να ξαναδώσουμε στον Σύλλογο τον ρόλο που του αναλογεί στην ΕΥΔΑΠ αλλά και στους πολλούς, εκτός εταιρείας, που σαν πηγή ενημέρωσης επιλέγουν το δικό μας φίλτρο θέασης των θεμάτων που θίγουμε, εμπιστευόμενοι την τεχνογνωσία και εμπειρία των στελεχών μας.

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Η παράταξή μας, σε πείσμα πολλών, έχει να επιδείξει έργο, ενισχύοντας καθημερινά τον συνολικό ρόλο του Συλλόγου σε όλα τα μέτωπα με ξεκάθαρες θέσεις και με μοναδικό όπλο τη γνώση και εμπειρία των στελεχών μας που είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων .

  Αφήνοντας πίσω όλα τα στερεότυπα και  τις αντιπαραθέσεις,  βαδίζουμε με την ελπίδα ότι το νέο Δ.Σ με τη συμβολή μας  θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να εκπροσωπήσει όλα τα μέλη του Συλλόγου χωρίς εξαιρέσεις. Θα τηρήσουμε τις  προγραμματικές μας δεσμεύσεις που συμφωνήσαμε με το ΣΕΚΕΣ για  να  επαναφέρουμε το Σύλλογο  σε δράσεις και πρωτοβουλίες που αντιστοιχούν στην αξία των μελών μας αλλά και στο κάλεσμα των καιρών.