Βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει...

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ευρέος και αρραγούς πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού παίζει αυτές τις μέρες η Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σ' αυτή την πόλη που την Κυριακή ψηφίζει για το νερό της και καθορίζει ποιος θα έχει τη διαχείρισή του για τα επόμενα 50 χρόνια.
Ελληνες και ξένοι ενωμένοι με σύνθημα «SOSτε το Νερό» Ελληνες και ξένοι ενωμένοι με σύνθημα «SOSτε το Νερό»  Γι' αυτό διοργανώθηκαν χθες διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις στην Ευρώπη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, όπως αυτή έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται περισσότερα από 30 μέλη ευρωπαϊκών κινημάτων και οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

 Οι 28 από αυτούς είναι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), που προέρχονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οπως ανακοινώθηκε χθες, όλα είναι έτοιμα για την εύρυθμη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης μάς αφορά όλους», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των παρατηρητών της EPSU, Χουάν Αντόνιο Χουλιάν. Ως μέλος μιας ομοσπονδίας που έχει μέλη συνδικάτα εργαζομένων σε δημόσιες εταιρείες ύδρευσης, ο Χ.Α. Χουλιάν, υπογράμμισε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει απολύσεις εργαζομένων και αυτό έχει ως συνέπεια την πλημμελή παροχή υπηρεσιών, ελέγχου του δικτύου και της ποιότητας του πόσιμου νερού που φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών.

Η εκπρόσωπος του ιταλικού, αλλά και του ευρωπαϊκού κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, Κατερίνα Αμικούτσι, τόνισε ότι όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία υπάρχει πλήρης σιωπή από τα κυβερνητικά ΜΜΕ γύρω από την πώληση του νερού. Επισήμανε ότι το 2011 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα σε ολόκληρη την Ιταλία, και 27 εκατ. πολίτες ψήφισαν κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Ο Κλάους Κίτσταϊνερ, από την «Πλατφόρμα του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch) τόνισε ότι στο δημοψήφισμα που έγινε το 2011 στο Βερολίνο ψήφισε το 97% των κατοίκων. Τότε το αίτημα ήταν να δοθούν στη δημοσιότητα οι όροι της μυστικής σύμβασης μεταξύ της Γερουσίας του Βερολίνου και των δύο ιδιωτικών εταιρειών που πήραν τη διαχείριση του νερού της πόλης. Οπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για ένα ογκωδέστατο κείμενο 9.000 σελίδων σε 17 τόμους. Οι εταιρείες έφυγαν αλλά, βάσει της σύμβασης, απαίτησαν και πήραν 3,2 δισ. από τις ρήτρες που είχε συνυπογράψει η Γερουσία του Βερολίνου. Το αποτέλεσμα ήταν η Γερουσία να αναγκαστεί να πάρει δάνειο για να πληρώσει τη ρήτρα, το οποίο θα αποπληρώνεται ώς το 2033. «Βλέπετε λοιπόν ότι αν πουληθεί η ΕΥΑΘ, ακόμη κι αν διώξετε μετά την εταιρεία, το βάρος της αποπληρωμής θα πέσει και πάλι στους καταναλωτές. Πρέπει να τους σταματήσετε τώρα», κατέληξε ο Κ. Κίτσταϊνερ.

Η Γιάννα Τσόκου, μέλος του συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSτε το Νερό», κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να σηκωθούν από τον καναπέ και να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα γιατί πρόκειται για μια υπόθεση που τους αφορά άμεσα.

Σατόκο Κισιμότο, Ιαπωνία, Διακρατικό Ινστιτούτο Αμστερνταμ
Αγώνας για Δημοκρατία

Ο αγώνας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικός, γιατί αφορά τη Δημοκρατία. Ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη, ο αγώνας στην Αθήνα, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα.
Αφορούν την Ευρώπη και τον κόσμο. Δεν επιτρέπεται να αποδεχτούμε η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ να πουληθούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Είναι λειτουργικές, δημόσιες, και παρέχουν νερό στους πολίτες σε χαμηλή τιμή. Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τέτοιες δημόσιες υπηρεσίες.
Υποστηρίζουμε τον αγώνα στη Θεσσαλονίκη για το νερό. Γι' αυτό εργαζόμαστε όλοι. Για να κάνουμε την αλλαγή. Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι απαράδεκτη και παράνομη. Δεν πρέπει να συμβεί. Σώστε το νερό της Θεσσαλονίκης.
Ματίλντα Τιμπίτ, Κένυα, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Νερό
Χαμένο και το περιβάλλον
Ηιδιωτικοποίηση του νερού στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα στο νερό.
Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Αν αφαιρεθεί ο έλεγχος του νερού από το κράτος, από το Δημόσιο, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στο περιβάλλον. Το νερό είναι ανθρώπινο αγαθό. Είναι δημόσιο αγαθό. Οχι προϊόν προς εκμετάλλευση από τις αγορές. Είναι ένα αγαθό που παρέχεται στους πολίτες μόνο από τις κυβερνήσεις. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρηματοδοτούν τις υποδομές του νερού, όπως πρέπει να χρηματοδοτούν την Υγεία και τη Παιδεία. Σώστε το νερό! Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της Θεσσαλονίκης για το νερό και λέμε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης.
Ντοροτέα Χέρλιν «Πλατφόρμα του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch)
Χρονοβόρα η επιστροφή

Η Ντοροτέα Χέρλιν.  Πρόσφατα πετύχαμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στο Βερολίνο, καθώς ολόκληρο το σύστημα υδροδότησης επέστρεψε τον Νοέμβριο στα χέρια του Δημοσίου. Το 1999 πουλήθηκαν στην ιδιωτική εταιρεία Veolia και στην RWE. Από το 2006 ξεκίνησε μια πρωτοβουλία πολιτών ώστε να φύγουν από το Βερολίνο η Veolia και η RWE. Κάναμε δημοψήφισμα και η Γερουσία του Βερολίνου εξαγόρασε οριστικά τα δικαιώματα της Veolia και την απομάκρυνε από το Βερολίνο. Αυτή ήταν μια ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση διότι η ιδιωτική εταιρεία είχε τριακονταετές συμβόλαιο, δηλ. μέχρι το 2028. Απαίτησε τα μελλοντικά της κέρδη και τα πληρώθηκε άμεσα. Θα ήθελα να εμψυχώσω τις φίλες και τους φίλους στην Ελλάδα και να τους προτρέψω να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι παρόμοιο στη χώρα τους. Να μην παραδώσουν σε ιδιώτες το νερό που σήμερα τους ανήκει.
Ιδιαίτερα πρέπει να προσέξετε να μην ιδιωτικοποιηθεί η παροχή και διαχείριση νερού στη Θεσσαλονίκη, διότι αν αυτό γίνει θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, ακριβή και χρονοβόρα υπόθεση η επιστροφή της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Εμείς, οι Βερολινέζοι, αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε τρεις φορές την αξία του νερού μέχρι να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω την ύδρευση της πόλης. Δεν πρέπει να συμβεί κάτι παρόμοιο και σε εσάς. Εύχομαι ολόψυχα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης καλή επιτυχία στο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ!
Κλάους Κίτσταϊνερ «Πλατφόρμα του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch)
Με αγώνα το πήραμε πίσω
Ο Κλάους Κίτσταϊνερ  Ο Κλάους Κίτσταϊνερ Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, ως μέλος της Πλατφόρμας Νερού του Βερολίνου, για να προσφέρω τη βοήθειά μου στην επιτυχία του δημοψηφίσματος της 18ης Μαΐου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Στο Βερολίνο καταφέραμε το 2011, μέσα από ένα δημοψήφισμα και με το σύνθημα «Το νερό μάς ανήκει», να πάρουμε πίσω την ύδρευση της πόλης. Με τη δράση μας καταφέραμε να πείσουμε 666.000 χιλιάδες ανθρώπους στο Βερολίνο ότι οι ακριβοί λογαριασμοί νερού, η εξαιρετικά κακή συντήρηση των αγωγών νερού και αποχετεύσεων, τα κακής ποιότητας φίλτρα που αφήνουν τα υπόλοιπα των φαρμάκων να περνούν στο πόσιμο νερό, ήταν αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και ότι αυτό έπρεπε να αλλάξει.

Οι ιδιωτικές εταιρείες ενδιαφέρονται πρώτα από όλα για υψηλά κέρδη για τους μετόχους τους και όχι βέβαια για τους χρήστες του νερού, ούτε για την καλή ποιότητα του νερού και λογαριασμούς που να μπορεί να πληρώσει ο κόσμος. Σε όλο τον κόσμο, όπου πουλήθηκε το νερό με τη σκέψη ότι αυτό θα φέρει κέρδος στο κράτος ή στις πόλεις, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα. Οι πολιτικοί θέλουν να μειώσουν τα χρέη τους, αλλά αυτό είναι πάντα βραχυπρόθεσμο γιατί σε βάθος χρόνου γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Στο Βερολίνο καταφέραμε μεν να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση, αλλά η πόλη βρέθηκε, λόγω της μερικής ιδιωτικοποίησης το 1999, περισσότερο χρεωμένη από πριν και πρέπει να κάνει οικονομία στα πάντα. Αυτό αποδεικνύει ότι η ιδιωτικοποίηση φέρνει παντού μόνο προβλήματα για τους κατοίκους. Το νερό δεν είναι λοιπόν αγαθό προς πώληση, όπως δεν είναι και ο αέρας που αναπνέουμε.

Τομάσο Φατόρι, Ιταλία, Φόρουμ της Κίνησης για το νερό, Πανευρωπαϊκό Κίνημα Κατά της Ιδιωτικοποίησης του Νερού. Πρώτοι δείξαμε το δρόμο.
 
Το 2011 οργανώσαμε στην Ιταλία το επιτυχημένο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης. Θέλω να σας πω είναι εφικτό να σταματήσετε την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το ιταλικό δημοψήφισμα δείχνει ότι είναι εφικτό. Η επιτυχία του ευρωπαϊκής καμπάνιας συλλογής σχεδόν 2 εκατ. υπογραφών δείχνει ότι είναι εφικτό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δημιουργία διεθνούς συνεργασίας με κινήματα, οργανώσεις, συνδικάτα, ομάδες πολιτών. Γιατί το νερό είναι ένα σημαντικό σύμβολο ζωής, κοινών, δημόσιων ζωτικών αγαθών. Δεν μπορείς να ζήσεις, να έχεις ζωή με αξιοπρέπεια χωρίς αυτό το αγαθό.
Γι' αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για το νερό, αλλά για ένα ευρύτερο αριθμό ζωτικών αγαθών. Γι αυτό έχετε ένα σημαντικό ρόλο. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού. Μπορούμε να νικήσουμε. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι σημαντική για όλους μας.
Η Ελλάδα είναι ένα τρομακτικό πείραμα της τρόικας σχετικά με την εκμετάλλευση των ζωτικών αγαθών των ανθρώπων. Πρέπει όλοι μαζί να σταματήσουμε την εκμετάλλευση των δημόσιων και κοινών αγαθών στην Ελλάδα γιατί αφορά τις ζωές όλων μας. Ολόκληρης της Ευρώπης. Γι' αυτό είμαστε ενωμένοι μαζί σας. Καλή τύχη σ' εσάς και καλή τύχη σε όλους μας!

Μαίρη Αν Μάναχαν, Φιλιππίνες, ερευνήτρια Focus on the Global South
Κινητοποιηθείτε, αντισταθείτε

Στέλνω την αλληλεγγύη μας σε όλους εσάς στη Θεσσαλονίκη. Μη χάνετε την ελπίδα σας. Προσπαθήστε να σώσετε το νερό σας. Γιατί από τη στιγμή που ιδιωτικοποιηθεί το νερό σας, θα είναι πολύ δύσκολο να το πάρετε πίσω σε κρατική διαχείριση. Εχουμε πάρα πολλά προβλήματα με τις ιδιωτικές εταιρείες νερού. Βγάζουν πάρα πολύ μεγάλα κέρδη.
Ο κόσμος αντιστέκεται, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρουν πίσω το νερό. Μη χάνετε την ελπίδα σας. Κινητοποιηθείτε. Είμαστε μαζί σας από τις Φιλιππίνες, από την Ασία, την Αφρική, από όλο τον κόσμο. Και θα είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος. Οχι μόνο πνευματικά, αλλά κινητοποιούμαστε για να γίνει γνωστό αυτό που συμβαίνει με το νερό της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές, οι Θεσσαλονικείς αποφασίζουν για την πώληση της ΕΥΑΘ.
Μέρα ιστορικής ευθύνης η Κυριακή για τους Θεσσαλονικείς. Καθορίζουν κάτι σημαντικό για τα επόμενα 50 χρόνια. Αν το νερό που θα πίνουν οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα το παραδώσουν σε μία εταιρεία.
Η μία, η γαλλική Suez, εκδιώχτηκε από το Παρίσι και άλλες πόλεις. Η άλλη, η ισραηλινή Mekorot, κατηγορείται για εφαρμογή απαρτχάιντ στο νερό της Παλαιστίνης. Οι συνεργάτες τους, ο εθνικός εργολάβος «Ακτωρ», και ο κυρίαρχος στον ιδιωτικό τομέα υγείας, Ομιλος Αποστολόπουλου.
Ισως ελάχιστοι πιστεύουν ότι αν οι δημόσιες υπηρεσίες περάσουν σε εταιρείες θα λειτουργούν καλύτερα. Οτι θα έχουν καλύτερη ποιότητα νερού, καλύτερα δίκτυα, καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες τιμές. Δεν είναι έτσι. Αυτό δείχνει η πραγματικότητα, όπου κι αν ιδιωτικοποιήθηκε το νερό. Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Αφρική, Ασία, ακόμη και στην Ευρώπη. Οπου κι αν ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, χάρηκαν μόνο τα στελέχη των εταιρειών, οι μέτοχοί τους και οι βρόμικοι πολιτικοί.
Η τιμή του νερού αυξήθηκε έως και 400%, οι επενδύσεις και η συντήρηση δικτύων ήταν μηδαμινές, οι βλάβες ήταν πιο συχνές, οι επιδιορθώσεις δίνονταν σε άλλες εταιρείες και το κόστος πλήρωναν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ύδρευσης. Στην Αγγλία τα λύματα της αποχέτευσης χύνονταν στο δίκτυο ύδρευσης κι έφταναν στις βρύσες των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ασθένειες. Στη Βολιβία απαγορεύτηκε η συλλογή του βρόχινου νερού. Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης συγκέντρωναν υπερκέρδη.

Από όπου έδιωξαν τις ιδιωτικές εταιρείες, η τιμή μειώθηκε κατά πολύ, έγιναν επενδύσεις στα δίκτυα, σωστή διαχείριση του νερού για να υπάρχει και για τις επόμενες γενιές, εξοικονομήθηκαν πόροι που αποδόθηκαν στους πολίτες ως κοινωνικές παροχές.

Αν κάποιος Θεσσαλονικιός πιστεύει ότι η συμμετοχή στο αυριανό δημοψήφισμα και το «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αφορά μόνο τον ίδιο, κάνει οικτρό λάθος. Αφορά την οικογένειά του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Δεν μπορεί να αλλάξει την απόφασή του σε 4 ή 5 χρόνια. Η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει 50 χρόνια. Κι αν στο μεταξύ οι Θεσσαλονικείς αποφασίσουν να διώξουν την ιδιωτική εταιρεία, το κόστος θα είναι τεράστιο. Γιατί οι εταιρείες θα απαιτήσουν, και θα δικαιωθούν στα δικαστήρια, τα κέρδη που επρόκειτο να βγάλουν αυτά τα 50 χρόνια. Κέρδη που θα τα πληρώσουν οι δήμοι ή η όποια κυβέρνηση. Δηλαδή και πάλι οι πολίτες. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα και το «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι ευθύνη και χρέος όλων για τις επόμενες γενιές.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος
 
Οι κάλπες θα στηθούν έξω από τα εκλογικά κέντρα των δημοτικών εκλογών και θα απευθύνονται στους δημότες που θα πάνε να ψηφίσουν.

* Ψηφοδέλτια: Οι Θεσσαλονικείς θα κληθούν να ψηφίσουν αν συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Τα ψηφοδέλτια που θα παραλαμβάνουν από την εφορευτική επιτροπή θα είναι τρία. «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» και λευκό.

* Κάλπες: Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν 3 κάλπες. Δύο για τις εκλογές και μία για το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ. Πάνω στην κάλπη του δημοψηφίσματος θα υπάρχει η ένδειξη «Δημοψήφισμα για το νερό. Εκλογικό τμήμα .....». Κάθε κάλπη του δημοψηφίσματος θα συνοδεύεται από τον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού τμήματος στο οποίο αντιστοιχεί η κάλπη, την απαραίτητη γραφική ύλη, τα ψηφοδέλτια, «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», και λευκό, έντυπο «βεβαίωσης ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας» και έναν μικρό σάκο, στον οποίο θα τοποθετηθούν τα ψηφοδέλτια στο τέλος του δημοψηφίσματος. Οι κάλπες τοποθετούνται από σήμερα στα εκλογικά τμήματα.

* Διαδικασία της ψηφοφορίας: Οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται στην κάλπη του δημοψηφίσματος, θα επιδίδουν στους εθελοντές - εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο, που αποδεικνύει την ταυτότητά τους.

Οι εθελοντές θα εντοπίζουν το ονοματεπώνυμο στον εκλογικό κατάλογο και θα το διαγράφουν. Στις 7μ.μ., με το πέρας της ψηφοφορίας, οι εθελοντές θα αποσφραγίσουν τις κάλπες και θα τοποθετήσουν στον εκλογικό σάκο τα ψηφοδέλτια.

Οι κάλπες θα παραδοθούν αμέσως στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Εκεί θα γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

* Κάλπη ετεροδημοτών: Μία κάλπη θα τοποθετηθεί στην έδρα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης), όπου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούν να ψηφίζουν οι ετεροδημότες, προσκομίζοντας την ταυτότητά τους, ή ένα λογαριασμό της ΕΥΑΘ ή άλλου οργανισμού κοινής ωφέλειας στο όνομά τους, από τον οποίο να προκύπτει ότι είναι κάτοικοι ενός από τους 11 δήμους.


ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16-6-2014