Βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει...

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Εμείς, οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε παραιτηθεί «Η ΕΥΔΑΠ δεν χαρίζεται σε κανέναν»!

«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Ιούνιος 2013
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Έχοντας διανύσει μαζί μια απίστευτη διαδρομή τα τελευταία χρόνια, όπου εφαρμόζεται η πολιτικής της Τρόικας από τη τρικομματική κυβέρνηση, βλέποντας να διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, να διαλύεται το κοινωνικό κράτος, να υποβαθμίζονται οι πυλώνες της υγείας και της παιδείας, να καταρρακώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια από την μάστιγα της ανεργίας, βιώνουμε τον άμεσο κίνδυνο να  πουληθούν οι υποδομές (δίκτυα κλπ) και τα φυσικά αγαθά (νερό, ενέργεια κλπ) της χώρας.  Είναι γεγονότα που δεν  θα μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα πρέπει να λυγίσουμε αυτές τίs κρίσιμες στιγμές.
      Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με ορίζοντα την πώληση του φυσικού αγαθού και της διαχείρισης του, του νερού, ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ  με ανοικτή ατζέντα θεμάτων (ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ, περιφρούρηση των θέσεων εργασίας, μετατάξεις κλπ)
      Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος χαρακτήρισε την πώληση της ΕΥΔΑΠ «αναπόφευκτη» βάσει τον μνημονίων. Αυτή η προσέγγιση μας είναι γνωστή από τη πρώτη στιγμή και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα από τους εργαζόμενους αλλά και την κοινωνία. Εμείς οφείλουμε  να του επισημάνουμε ότι στη ζωή αναπόφευκτος είναι μόνο ο θάνατος ενώ κυβερνήσεις, διοικήσεις, νόμοι και μνημόνια έρχονται και παρέρχονται ανά τους αιώνες ομαλά ή όχι ανάλογα με τις συνθήκες επιβίωσης του λαού.
      Αντίθετα πιστεύουμε ότι η ΕΥΔΑΠ θα διατηρήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα στο διηνεκές για να παρέχει ποιοτικό φτηνό νερό αλλά και αποχέτευση στο λαό και όχι να απειλούνται φτωχοποιημένοι συνάνθρωποί μας με απώλεια της στέγης τους λόγω πλειστηριασμών  για χρέος στην ΕΥΔΑΠ ακόμα και ολίγων ευρώ τη στιγμή που οφείλονται εκατοντάδες εκατομμύρια στην εταιρεία από το δημόσιο και τους δήμους.
Εμείς, οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε παραιτηθεί
«Η ΕΥΔΑΠ δεν χαρίζεται σε κανέναν»!
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος,  στη συνάντηση που είχαμε,  υποσχέθηκε ότι οι επικείμενες μετατάξεις θα υλοποιηθούν.
Επίσης υποσχέθηκε ότι θα δει τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν  για συναδέλφους που κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα ή απόλυση  με την εφαρμογή του νόμου 4093 (μνημόνιο), παρότι έχουμε ως εφαρμογή πειθαρχικού δικαίου τον ισχύοντα από το 1985 (Κανονισμό Προσωπικού).
Και τα δύο αποτέλεσαν χρύσωμα του «χαπιού» μπροστά στις κάθε άλλο (περιορισμένης κλίμακας τοποθετήσεις στο οργανόγραμμα) που υποσχέθηκε ότι θα έκανε.
Οι τοποθετήσεις αυτές ήταν στοχευόμενες σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, συχνά  παραβιάζοντας τον Κανονισμό Προσωπικού και την Επετηρίδα, ενώ δημιούργησαν ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα μεταξύ συναδέλφων,  όπου πολύ νεότεροι προΐστανται αρχαιοτέρων.
Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ αν και έρχεται από το μακρινό  1985, διατυπώνει με σαφήνεια στο Άρθρο 5 , §3 ότι :
 Σε κάθε άλλη όμως περίπτωση, η αρχαιότητα του υπαλλήλου είναι ουσιαστικής σημασίας παράγων για κάθε κρίση ή επιλογή ή τοποθέτηση του υπαλλήλου.

Ατυχές παράδειγμα αποτελεί η  τοποθέτηση συναδέλφου με μπλοκάκι, η οποία εκ των υστέρων αν και διορθώθηκε, δημιούργησε την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος εμπιστεύθηκε υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι δεν εφάρμοσαν τον Κ.Π παρασύροντάς τον σε λάθος απόφαση. 
Ο Σύλλογος για να προστατεύσει τα μέλη του από τον αναφερόμενο μνημονιακό νόμο (4093) ζήτησε γνωμοδότηση από έγκριτο δικηγόρο πληρώνοντας 2000 €  για την ισχύ του υπάρχοντος Κανονισμού Προσωπικού με αποτέλεσμα να υπάρξει θετική  γνωμοδότηση υπέρ της ισχύος του Κ.Π.

Πως λοιπόν από τη μια πλευρά επιζητούνται τα ευεργετικά σημεία του Κ.Π για την περίπτωση των πειθαρχικών και από την άλλη αγνοείται επιδεικτικά ο ίδιος ο Κ.Π ως προς τις τοποθετήσεις των θέσεων του οργανογράμματος εδώ και χρόνια ;
  Αυτή η τακτική πάντα «βόλευε-βολεύει» συγκεκριμένες παρέες κομματικές ή όχι. Τελικά σε τι αποσκοπούσαν οι «σαρωτικές» και καθόλου περιορισμένης κλίμακας  μεταβολές που έγιναν ;
Ο Σύλλογος, ειδικά τώρα, πιο πολύ από ποτέ, χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του αλλά και όλων των άλλων Συλλογικοτήτων εργαζομένων  για να ανταποκριθεί στον πολυμέτωπο αγώνα
Η Ανανεωτική Κίνηση  Μηχανικών  επισημαίνει την προσοχή σε όλους τους Συναδέλφους αλλά πρωτίστως  στη Διοίκηση για τον πραγματικό κίνδυνο που ελλοχεύει όσον αφορά στη λειτουργία βασικών δομών της εταιρείας από τη στιγμή που :
1. Το προσωπικό (λόγω των πολλών αποχωρήσεων), λειτουργεί με οριακό αριθμό υπευθύνων σε καθημερινή βάση και κανείς δεν είναι πια τόσο σίγουρος ότι επαρκεί για την στελέχωση των βαρδιών σύμφωνα με τους κανονισμούς.
2. Η συνεχιζόμενη έλλειψη αξιοκρατίας πνίγει τους αδικημένους που έχοντας συσσωρεύσει  και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις συνεχείς περικοπές λόγω μνημονίου  υπάρχει ο κίνδυνος και μπορεί να επικρατήσει σε πολλές περιπτώσεις ο θυμός και όχι η λογική, δημιουργώντας ντόμινο αμφισβητήσεων αλλά και προσφυγών σε ένδικα μέσα.
3. Η διαφύλαξη της εργασιακής ειρήνης αλλά και του απαραίτητου κλίματος που να κινητοποιεί τους εργαζόμενους και όχι να τους αποθαρρύνει , είναι βασικός όρος, σε μια εταιρεία που λειτουργεί απολύτως οριακά, άρα δεν επιτρέπονται πειραματισμοί που θα μας οδηγήσουν σε «κανιβαλισμό» αυτή τη κρίσιμη ώρα.
4. Οι Συνάδελφοι που συμμετέχουν σε Επιτροπές Παραλαβής Έργων θα πρέπει να είναι απολύτως σχετικοί με το αντικείμενο και παράλληλα  να έχουν παρακολουθήσει εξειδικευμένο σεμινάριο πριν τον ορισμό τους στις αντίστοιχες παραλαβές. Το είχαμε ζητήσει εγγράφως από τον τ. Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κ. Λέκκα ο οποίος είχε απαντήσει θετικά χωρίς να υλοποιηθεί.
Η Ανανεωτική Κίνηση  Μηχανικών  επισημαίνει ότι οι προαγωγές πρέπει να αντιμετωπίζονται θεσμικά με κατάλληλο συμβούλιο αξιολόγησης,  θεωρεί επίσης ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική γιατί η εταιρεία θα σωθεί ή θα πέσει από τους εργαζόμενους και αν συμβεί το δεύτερο τότε οι άδειες καρέκλες των υψηλών βαθμοφόρων θα θυμίζουν κάποιες μακρινές εποχές και όχι τη σκληρή σημερινή πραγματικότητα.
Η παράταξή μας, σε πείσμα πολλών, έχει έργο να επιδείξει, ενισχύοντας καθημερινά τον συνολικό ρόλο του Συλλόγου σε όλα τα μέτωπα και αυτό είναι αποτέλεσμα της συναίνεσης  των μελών του μέσα και έξω από το Δ.Σ.
            Λάθη έχουν γίνει πολλά σε έναν αγώνα που δεν είχαμε ξαναδώσει και σε μια κοινωνία που εξακολουθεί εμβρόντητη να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Εμείς βγήκαμε μπροστά από τη πρώτη στιγμή και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η ΕΥΔΑΠ να εξασφαλίσει τη συνέχειά της ως Δημόσια και Κοινωνική εταιρεία για την οποία θα παλέψουμε μέχρι τέλους, όπως έχουμε χρέος να κάνουμε, απέναντι στα παιδιά μας αλλά και στους γονείς μας που μόχθησαν για να στηθεί αυτή η τεράστια και κρίσιμη υποδομή για τη χώρα.
Σας χρειαζόμαστε όλους, με τις αντιρρήσεις σας, με τις διαφωνίες σας ακόμη και με τις  εν (θερμώ) απειλές σας για παραίτηση. Ο Σύλλογος γίνεται καλύτερος από όλους μας και ειδικά τώρα που δεν περισσεύει κανείς.
Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή (.pdf) ΕΔΩ