Βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει...

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΠΑΝΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ: Ισχυρό μήνυμα από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Με το σύνθημα «Θάλασσα - Ακτές - Νερό, μην ξεπουλάτε κάθε Δημόσιο Αγαθό» οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ έδωσαν το δικό τους στίγμα, στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων. Το σύνθημα αναγραφόταν σε πανό που ανάρτησε ομάδα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, λίγα μέτρα πιο κάτω ήταν οι επίσημοι θεσμικοί και πολιτειακοί παράγοντες, προεξέχοντος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,  οι οποίοι έλαβαν γνώση της πρωτοβουλίας. Φυσικά, για ακόμα μια φορά τα τηλεοπτικά ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση δεν μετέδωσαν την είδηση, παρά το γεγονός ότι το πανό παρουσιάστηκε δίπλα από τις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης.
Την ακτιβιστική, αυτή, ενέργεια δεν πτόησε ούτε το πολικό ψύχος που επικρατούσε, ούτε οι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που παρατάχτηκαν μπροστά από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Παράλληλα, μοιράστηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια, με τις θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τους υδάτινους πόρους και το νερό. Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την ενέργεια αυτή και κατέθεσε την συμφωνία του με τις θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων συμμετείχαν, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Ορέστης Κολοκούρης και Κωνσταντίνα Κοσμίδου, τα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου Γιάννης Χαραλαμπάκης, Κώστας Καλογράνης, Μαρία Λιόση και Ιάκωβος Αλαβάνος και τα μέλη της Παναττικής Γραμματείας Κυριάκος Τσιπούρας και Γιάννης Δελής.
Ακολουθεί το κείμενο των θέσεων των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ που μοιράστηκε στην ακτιβιστιστική αυτή ενέργεια.
 Ο Αγιασμός των υδάτων να γίνει πράξη!
Η σπουδαιότητα που δίνεται στον αγιασμό των υδάτων έχει χάσει το νόημά της. Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, το νερό θα πάψει να αποτελεί συλλογικό αγαθό. Ο Αγιασμός των υδάτων και ο φωτισμός της κτίσεως εμπεριέχουν βαθιά οικολογικά μηνύματα. Μια τέτοια μέρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το νερό δεν μπορεί να θεωρείται πλέον εξασφαλισμένο κοινωνικό αγαθό:
1.  Η Ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται. Συμπολίτες μας καταναλώνουν νερό επιβαρυμένο με επιβλαβείς  ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο που βρίσκεται έως και στα εμφιαλωμένα νερά.
2.  Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτο κόστος και επιδείνωση της ποιότητας.
3.  Η αυθαίρετη χρήση και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων οδηγεί αναπόφευκτα στη λειψυδρία και στην αύξηση του κόστους για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων.
4.  Τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής - το σημαντικότερο θεσμικό μέτρο διαχείρισης νερού στην ιστορία της χώρας - περνούν «στα ψιλά» και προωθούνται χωρίς τη γνωμοδότηση των ενδιαφερομένων ενώ σε πολλές περιφέρειες δεν υπάρχουν καν προσχέδια.
5.  Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για χρηματοδότηση βασικών έργων διαχείρισης υδάτων ενώ έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και συγχρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους απαξιώνονται λόγω έλλειψης συντήρησης.
Ως  Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ασχοληθεί σοβαρά και συστηματικά με το θέμα των υδάτων σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τη σημερινή κατάσταση, προτείνουμε τρεις βασικές δέσμες μέτρων:
- Απόρριψη της ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της πώλησης δημόσιων εταιριών ύδρευσης. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν μία χειροπιαστή εναλλακτική πρόταση.
-Προετοιμασία για βασικά έργα προστασίας και ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων που θα ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και θα στηρίζονται στην πράσινη καινοτομία και θα εστιάζουν στην επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση νερού καθώς και στη βελτίωση των συστημάτων άρδευσης.
- Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων για όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και σύσταση των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση για κάθε Περιφέρεια.